Новини

Інспектори Держпраці продовжують інформувати працівників про ознаки примусової праці

Примусова праця є серйозним порушенням прав людини та проблемою, яка залишається актуальною в сучасному світі, включаючи Україну.

Ознаки примусової праці в Україні можна розглядати через призму міжнародних стандартів і законодавства, які визнають її незаконною та недопустимою. До таких ознак належать:

  1. Безвільна робота: Примусова праця характеризується тим, що людина примушується виконувати роботу проти своєї волі. Це може включати фізичний, психологічний чи економічний тиск на постраждалих осіб, щоб вони змушені працювати без їхньої згоди.
  2. Погані умови праці: Одна із важливих ознак - надмірне експлуатування. Люди, які знаходяться в ситуації примусової праці, часто працюють в небезпечних умовах, отримують низьку оплату або навіть не отримують її взагалі.
  3. Обмеження особистої свободи: Примусова праця часто супроводжується обмеженням свободи руху і комунікації. Люди, які знаходяться в ситуації примусової праці, можуть бути утримані від виїзду з робочого місця або навіть утримуватися у невільництві. Постраждалі можуть бути позбавлені основних прав і свобод, таких як право на освіту, медичний догляд, а також можуть піддаватися фізичному чи психологічному насильству.
  4. Надмірне використання дітей: Примусова праця дітей є особливою проблемою. Діти можуть бути змушені працювати на небезпечних робочих місцях і позбавлені можливості отримати освіту та належний захист.
  5. Залучення до сексуальної експлуатації: Примусова праця також може включати сексуальну експлуатацію людей, що становить важку порушення їхньої гідності та прав.

Про ці та інші ознаки трудової експлуатації розповіли  фахівці Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області  спільно з  співробітниками відділу міграційної поліції краю роботодавцям та працівникам обласного центру  під час реалізації Оперативного плану заходів по боротьбі з торгівлею людьми на  2023 рік.

Більше дізнавайтеся тут - https://pratsia.in.ua/