Новини

Незадекларована праця. Чому це погано?

За інформацією Державної служби України з питань праці, понад 20% працездатного населення повністю або частково не декларують трудові відносини з роботодавцем. 

Відомо, що незадекларована праця, іноді ще називають неформальна, незареєстрована, тіньова тощо, це законна оплачувана діяльність, котру повністю чи частково не оформлюють згідно законодавства.

Не слід плутати цивільно-правову угоду, яку часто пропонують укласти. У той час, як сторонами цивільно-правової угоди можуть виступати роботодавці, з трудовим договором. Останній діє між працівником і роботодавцем будь-які юридичні або фізичні особи.

Трудовий договір виступає гарантом гідних умов праці. Без задекларованої праці найманий працівник наражаєте себе на небезпеку зі сторони роботодавця щодо необґрунтованого штрафу, звільнення без попередження, відсутність  компенсації чи лікарняних у разі нещасного випадку. Крім того, важко, а в окремих випадках практично неможливо довести свою правоту покликаючись на усні домовленості.

Перед роботодавцями також постають певні виклики. Якщо роботодавець найме працівників без трудового договору, йому слід бути готовому до труднощів із отриманням банківських кредитів, інвестицій, до витрат значних  ресурсів на навчання підлеглих. А також існує ризик отримати чималий штраф у разі перевірки.

Пам’ятайте, незадекларована праця шкодить всім.