Новини

У студентському гуртожитку в Ужгороді шукачам роботи з числа переселенців надали поради, як вберегтися від роботодавців-шахраїв

На Закарпаття продовжують прибувати переселенці  з регіонів, де нині тривають активні бойові дії. Багато громадян залишаються в області, частина планує пізніше виїхати за кордон.  Та усіх їх об’єднує одне – прагнення знайти роботу,  відповідно до фахових потреб.  В обох випадках  люди не застраховані від  недоброчесних роботодавців. На жаль, шахраїв, готових нажитися на чужій біді нині вистачає. Неабияку небезпеку становлять так звані «мисливці за живим товаром».

Аби запобігти  випадкам торгівлі людьми, фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області регулярно проводять з внутрішньо переміщеними особами відповідні бесіди просвітницько-профілактичного характеру.

Сьогодні у студентському гуртожитку  №1 УжНУ,  що став тимчасовим прихистком для багатьох наших співвітчизників з інших областей, головні державні інспектори  Управління Держпраці Артур Сумара, Маріанна Гукс та Зорян Берник  поінформували бажаючих  про основні способи захисту від роботодавців-шахраїв.

У розмові з переселенцями представники Управління Держпраці надали низку порад, як  не потрапити до рук торговців людьми. Серед найосновніших:

- на зустріч з імовірним роботодавцем краще вирушати по двоє або троє;

- не рекомендується сідати до автомобілів поодинці, краще записати номерні знаки цього авто;

- у жодному разі не можна віддавати свої документи;

- краще зробити копії важливих документів і надіслати їх на свою електронну пошту;

-  документи  можна довіряти лише працівникам прикордонної служби та поліції;

- не варто погоджуватися на «тіньові»  форми роботи;

- якщо вдалося знайти роботу, слід докладно повідомити рідним про місце свого перебування та про подробиці роботи;

- у підозрілих ситуаціях слід звертатися до поліції або прикордонників тощо.