Новини

Закарпатський апеляційний суд підтримав правову позицію Управління Держпраці Закарпаття

Нещодавно Закарпатський апеляційний суд  розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Управління Держпраці у Закарпатській області на рішення Ужгородського міськрайонного суду від 30 вересня 2021 року у справі за позовом  удови лікаря Комунального некомерційного підприємства «Хустський центр первинної медико-санітарної допомоги» Хустської районної ради , який 30.06.2020 помер внаслідок  захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), про визнання протиправним та скасування акту за формою Н-1/НП, визнання факту та зобов`язання вчинити дії.

Згідно з вказаним актом, комісія дійшла висновку, що згаданий лікар не був залучений до ліквідації епідемії та здійснення заходів із запобігання поширенню COVID-19, та у зв’язку з відсутністю підтвердження контакту цього лікаря з пацієнтами з «ковідним» діагнозом. На основі зібраних матеріалів комісія не встановила зв’язок  його захворювання на COVID-19 при виконанні ним професійних обов’язків.

Не погодившись з цим висновком, удова звернулася з позовною заявою в Ужгородський міськрайонний суд. На думку позивачки, такий висновок комісії не відповідав фактичним обставинам справи та прийнятий із порушенням порядку розслідування професійного захворювання.  Як вказано у матеріалах справи, позивачка вважає, що джерелом інфікування її покійного чоловіка була хвора  на COVID-19  медична сестра під час їх спільного прийому пацієнтів в одному кабінеті. Вона також переконана, що комісія залишила поза увагою висновок лікаря-профпатолога, відповідно до якого у вказаному випадку могло мати місце гостре інфекційне захворювання, отримане на робочому місці, оскільки постраждалий виконував свої професійні обов’язки в період підвищеного ризику інфікування.

Рішенням Ужгородського міськрайонного суду від 30 вересня 2021 року позов був задоволений, акт спеціального розслідування гострого професійного захворювання (отруєння) із смертельним наслідком, що сталося 30.06.2020 в комунальному некомерційному підприємстві «Хустський центр первинної медико-санітарної допомоги» Хустської районної ради визнаний  протиправним і скасований.

Управління Держпраці у Закарпатській області подало на це рішення суду апеляційну скаргу, мотивовану тим, що причиною смерті лікаря була гостра респіраторна хвороба COVID-19,  віднесена до професійних захворювань, згідно з постановою КМУ від 13.05.2020 №394. Проте комісією із спеціального розслідування встановлено тільки одну пацієнтку із діагнозом COVID-19, котрій лікар надавав медичну допомогу. Сама пацієнтка стверджувала, що безпосереднього контакту між нею та лікарем не було, лікування вони узгоджували в телефонному режимі. А контактування з інфікованою колегою медичною сестрою не належить до професійних захворювань, оскільки остання не була його пацієнткою.

Заслухавши позицію представників сторін та Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Закарпатській області, перевіривши матеріали справи і обговоривши підстави апеляційної скарги, колегія суддів прийняла рішення про задоволення позову Управління Держпраці краю. Водночас рішення суду попередньої інстанції скасовано.