Новини

Ключові питання щодо застосування нових законодавчих норм в умовах воєнного стану обговорили на семінарі в Ужгороді

Близько півсотні представників підприємств Закарпаття взяли участь у семінарі на тему: «Нові правила трудових відносин в умовах воєнного стану», який провів експерт Комітету Верховної Ради України з питань соціального захисту і прав ветеранів Анатолій Владичанський на базі обласного центру зайнятості краю.

Спікер заходу є одним з авторів нового Закону України від 15.03.2022 № 2136-ІХ, який регулює питання організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Тож присутні мали чудову нагоду, як кажуть, з перших рук отримати усю необхідну інформацію щодо вирішення складних  моментів із застосування законодавчих норм у нинішній ситуації.

Управління Держпраці у Закарпатській області на семінарі представляли головні державні інспектори Зорян Берник та Артур Сумара. Посадовці також долучилися до обговорення низки важливих питань.

Оскільки серед присутніх в основному були представники фінансово-економічних і кадрових підрозділів, то більшість питань стосувалася саме нарахування заробітної плати на підприємствах, що зараз призупинили свою діяльність; обліку робочого часу; правових механізмів прийняття на роботу різної категорії працівників; розірвання договору з ініціативи роботодавця чи працівника; роботи в нічний час тощо.

Багато роботодавців цікавилися, як можна прийняти на роботу біженців без документів, які підтверджують їх особу і фаховість. За словами Анатолія Владичанського, роботодавці не повинні досліджувати – якщо працівник демонструє свою  фаховість і може принести користь підприємству, його потрібно приймати. Нині, на час дії воєнного стану, резюмував виступаючий, чимало законодавчих норм скасовані.

Ключові теми, які були винесені на обговорення, викликали справжню дискусію в залі, адже вони, як виявилися, на сьогодні є актуальними для багатьох роботодавців.