Новини

Офіційна праця – право на соціальні гарантії: зі студентами-старшокурсниками одного з ужгородських освітніх закладів провели тематичну бесіду

Більшість представників сучасної учнівської та студентської молоді, попри свій юний вік, вже має певний досвід трудових відносин. Правда, не у всіх перші підробітки виявилися успішними. Декому, бувало, не виплатили зовсім або частково виплатили зароблені  за час канікул гроші. А все тому, що окремі недоброчесні роботодавці, користуючись правовою неграмотністю та недосвідченістю молоді, не оформили з такими працівниками трудові відносини.

Аби в майбутньому молоді люди не потрапляли у подібні ситуації, фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області Маріанна Гукс та Артур Сумара вирішили ознайомити їх із законодавчими вимогами до трудового договору, роз’яснити важливі  аспекти реалізації права на працю та розповісти  про гарантії прав працівників при укладанні трудового договору.

Саме на таку тему фахівці Управління Держпраці провели бесіду зі студентами-старшокурсниками Ужгородського вищого комерційного училища КНТУ. Насамперед головний державний інспектор Артур Сумара пояснив присутнім, за яких умов настають трудові відносини:

 «Якщо особа виконує певні трудові функції за посадою на постійному робочому місці, виконує роботи виключно на користь роботодавця і під його контролем, отримує винагороду від роботодавця періодично на постійній основі – у цьому випадку обов’язково слід укладати саме трудові договори».

Виступаючі навели чимало прикладів зі своєї практики, коли деякі роботодавці приховували трудові відносини під виглядом стажування, а також розповіли про можливі наслідки такої неофіційної праці як для самих підприємців, так і для їх найманих працівників. Окремо інспектори праці розповіли про вимоги до працевлаштування неповнолітніх.

Більшість в аудиторії була відкрито здивована, почувши, що для такої категорії працівників закон забороняє встановлювати випробувальний термін, тривалість роботи має  бути меншою, для виходу на роботу батькам неповнолітнього належить дати дозвіл. Почута інформація викликала жваве обговорення серед студентів. Багато хто цікавився, як змусити роботодавці оформити трудові відносини, куди звертатися у разі порушення трудових прав тощо.