Новини

Колективу пологового будинку в Ужгороді роз’яснили, яким чином можна захистити свої трудові права

Про скандал, який вибухнув в Ужгородському міському  пологовому будинку, фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області довідалися із сьогоднішніх публікацій у соціальних мережах та інтернет-виданнях. Предметом уваги посадовців Управління стали не стільки перипетії у цьому медичному колективі, пов’язані із ставленням багатьох до керівництва закладу, скільки публічна заява про допущені дирекцією порушення чинного законодавства про працю, зокрема й щодо строків виплати заробітної плати.

Аби розібратися у цій непростій ситуації та з метою її вирішення і запобігання  ескалації конфлікту, керівництво Управління Держпраці краю скерувало на місце події головних державних інспекторів відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів. На зборах трудового колективу, в яких взяли участь представники Управління Держпраці, з’ясувалося, що першу половину зарплати за серпень (аванс) медики вже отримали, друга частина  на сьогодні нарахована і незабаром буде виплачена. Тож, згідно з чинним законодавством строки виплати заробітної плати не порушено.  

Щодо інших питань, зокрема про законність рішень керівника закладу стосовно зменшення розмірів зарплатні, запровадження змін істотних умов праці тощо, головні  державні інспектори праці рекомендували  працівникам медзакладу для відстоювання (у разі порушення їх трудових прав) звертатися в Управління Держпраці у Закарпатській області. Адже подібні питання слід вирішувати у межах правового поля.

Нагадаємо що відповідно до положень частини 1 статті 115 Кодексу Законів про працю України, роботодавець зобов’язаний виплачувати своїм працівникам заробітну плату не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.