Новини

Ситуацію щодо заборгованості з виплати заробітної плати на Закарпатті проаналізували на черговому засіданні комісії в ОДА

У Закарпатській облдержадміністрації під головуванням заступника очільника області Іштвана Петрушки відбулося чергове засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу.

Традиційно учасники зібрання проаналізували стан погашення заборгованості із виплати зарплати працівникам підприємств, установ та організацій краю, а також розглянули ситуацію щодо погашення заборгованості до Пенсійного фонду України.

Від Управління Держпраці Закарпаття у зібранні взяв участь перший заступник начальника Василь Грицик. За його словами, станом на 20 серпня цього року в області зафіксовано 13 підприємств-боржників. Двоє з них мають борг, що перевищує мільйон гривень. Найбільше боржників зафіксовано в Ужгородському (6)  і Мукачівському (3) районах.

Задля погашення заборгованості з вказаних виплат, повідомив Василь Грицик,  фахівці Управління Держпраці постійно вживають заходів реагування в межах повноважень. Зокрема, були проведені перевірки, під час яких проаналізовані причини наявності боргу на підприємствах-боржниках; також акцентована увага керівників цих суб’єктів господарювання на необхідності активізації здійснення претензійно-позовної роботи зі стягнення дебіторської заборгованості за виконані роботи та  наголошено роботодавцям на відповідальності за порушення строків виплати заробітної плати найманим працівникам.    

Водночас Василь Грицик своєму виступі порушив проблему незадекларованої праці. При цьому  зауважив, що легалізація заробітної плати та детінізація доходів населення є надзвичайно актуальними, бо саме від страхового стажу та розміру офіційної заробітної плати, з якої сплачені внески, залежить рівень соціального та пенсійного захисту громадян. 

Після виступів членів комісії заслухали голів, членів районних комісій та визначили подальші кроки для ліквідації боргу із заробітної плати в Закарпатті. Стан справ з погашення заборгованості із виплати заробітної плати і податків, наповнення бюджету знаходиться на постійному контролі як керівництва області, так і членів комісії.