Новини

Працівники виконували трудові функції, але на умовах цивільно-правових відносин

Випадки, коли суб’єкти господарювання маскують трудові відносини зі своїми найманими працівниками, підміняючи їх цивільно-правовими, що є порушенням вимог законодавства про працю, останнім часом на Закарпатті стали непоодинокими. Під час проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) посадовці Управління Держпраці краю нерідко виявляють такі факти.

Цими днями у ході інспекційних відвідувань в Ужгороді та на Перечинщині головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів  знову зіткнулися з подібною ситуацією.

Зокрема, з’ясувалося, що власник одного з житлово-комунальних підприємств обласного центру прийняв на роботу 16 осіб на умовах цивільно-правового договору. Але діяльність цих людей мала тривалий, регулярний, системний  та однотипний характер, що властиво саме трудовим відносинам. Водночас виплата за виконану роботу здійснювалася у вигляді заробітної плати двічі на місяць у дати, які збігалися з виплатою зарплати основним працівникам.

А в Перечинському районі на лісопереробному підприємстві тринадцять робітників взагалі працювали за конкретними професіями, пов’язаними з використанням деревообробних верстатів, що відноситься до трудових функцій.  Вказані громадяни виготовляли бруски, дрова з круглого лісоматеріалу, виконували верстатні роботи. До речі, здійснення таких робіт потребує відповідної фахової підготовки. Тож роботодавець певним чином ризикував, використовуючи працю некваліфікованого персоналу.

В обох випадках представники контролюючого органу склали акт та протокол за порушення вимог трудового законодавства. Якщо виявлене порушення не буде усунуте у вказані терміни, на підприємців чекає фінансова відповідальність.

Нагадаємо, що за допуск до роботи осіб без оформлення трудового договору передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 8500 до 17000 тис. грн. та фінансова відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 60000 тис. грн. за кожного неоформленого працівника, а у разі повторно вчинення порушення протягом 2 років – 180000 тис. грн. за кожного такого працівника.