Новини

Комісія встановила обставини та причину загибелі електрика одного з лісопильних підприємств на Великоберезнянщині

В Управлінні Держпраці у Закарпатській області завершилось спеціальне розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком, що стався у квітні цього року на території ТзОВ «Ествуд» (лісопильне і стругальне виробництво) із 46-річним електриком дільниці.

Потерпілий, житель селища Великий Березний, пропрацював на цьому підприємстві електриком лише рік, хоча за плечами мав 15 річний досвід роботи, з яких  п’ять – за фахом.  

Того злощасного дня він отримав завдання оглянути і відремонтувати, де треба, електрообладнання. Електрик перевіряв справність проводки та вентилятора сушильної камери у той час, коли поруч один з працівників підприємства, точніше ФОП, який орендував тут для власних потреб верстат, на  кутовій пилорамі здійснював розкрій дерев’яних кругляків. Близько 15.30 верстатник завершив роботу і саме мав намір забрати розпилену дошку, як побачив біля сушильної камери колегу із закривавленою головою.

Спершу чоловік спробував якось самотужки порятувати потерпілого. Але зрозумівши, що спинити кров без допомоги медиків не вдасться, побіг у кабінет директора, де попросив викликати «швидку», а також взяв з аптечки необхідні медикаменти для надання першої допомоги. Далі травмованого відправили до лікарні. Однак в кареті швидкої допомоги від отриманих травм він помер.

Провівши спеціальне розслідування, комісія визнала основною причиною трагедії незадовільний стан засобів виробництва. Водночас визначено і посадову особу, яка допустила порушення вимог законодавства з охорони та гігієни праці, а також розроблено заходи з метою запобігання виникненню подібним нещасним випадкам. Одними з пунктами цих заході зобов’язано підприємство обладнати деревообробну дискову пилораму моделі ДПУ-700 спеціальними пристроями, які запобігають викиданню різального інструмента та оброблювальних заготовок чи відходів; а також забезпечити  належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування і здійснювати моніторинг їх технічного стану.