Новини

Про ефективність функціонування комунальних підприємств краю говорили на засіданні робочої групи

У Закарпатській обласній раді відбулося перше засідання робочої групи з аудиту ефективності управління комунальних підприємств (суб’єктів) господарювання, установ, закладів, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області.

Окрім членів робочої групи, у заході взяли участь представники КУ «Управління спільною власністю територіальних громад закарпатської обласної ради», Держаудитслужби у Закарпатській області та Управління Держпраці у Закарпатській області.

Насамперед голова Іван Синетар ознайомив присутніх з функціями робочої групи. За його словами, протягом останніх 30 років у краї  в різні періоди  було створено чимало комунальних установ, які є отримувачами коштів з обласного бюджету. У свій час вони справді були потрібними. Законодавство змінювалося, установи залишалися,  деякі з них нині або схожі за своїми функціями, або лише частково виконують покладені на них завдання. Тож потрібно провести оптимізацію шляхом їх об’єднання. Окремі потребують закриття. Комісія поставила перед собою завдання проаналізувати діяльності всіх КП облради.

Своєю чергою, в.о. голови облради Василь Іванчо зауважив, що на сьогодні в області нараховуються близько 160 комунальних підприємств, засновником яких є облрада. Близько 12 з них перебувають на стадії припинення своєї діяльності або розформування.

Територіальні громади відмовляються утримувати КП, які надають їм послуги, але фінансуються з обласного бюджету. Як, наприклад, як у випадку з ПАДІЮНом, на який обласна рада щорічно витрачає понад 22 мільйони гривень, а закладом майже на 90% користується Ужгородська громада.

Представник Управління Держпраці головний державний інспектор Маріанна Гукс розповіла учасникам зібрання про законодавчі вимоги до процедури проведення ліквідації або  реорганізації підприємства. Особливу увагу присутніх посадовець звернула на передбачені працівникам виплати і строки їх отримання, а також порядок зберігання документації.