Новини

Перевести неформальне агровиробництво у легальний простір

Про це йшлося днями під час робочої зустрічі, яку провели фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області  з представниками Зарічанської територіальної громади.

Зокрема, учасники зібрання зауважили, що на Закарпатті кількість неформально зайнятого населення у роботодавців, які не зареєстрували свою господарську діяльність, нині переважає. Особливо це стосується сільської місцевості. В останні роки побільшало так званих особистих селянських господарств, котрі, за обсягами виробництва, нічим не поступаються зареєстрованим агропідприємствам. Місцеве населення, за браком легальних робочих місць, радо погоджується працювати у таких господарів. Територіальна громада має бути зацікавлена легалізувати неформальні підприємства, адже це сприятиме розвитку інфраструктури у селах, котрі входять до її складу.

Аби розповісти  про користь переведення діяльності вказаних агрогосподарств у формальне русло, фахівці Управління Держпраці спільно з представниками Головного Управління Пенсійного фонду України у Закарпатській області  та Іршавської районної філії Закарпатського обласного центру зайнятості  вирушили на поля та у місця стихійного продажу сільгосппродукції, де безпосередньо поспілкувалися із селянами. Зокрема, наголосили на важливості офіційної праці, котра є запорукою соціальної захищеності працівників.