Новини

Фахівці Управління Держпраці Закарпаття спілкувалися із господарниками неформального сектору економіки

На Закарпатті є чимало господарств, що належать до так званого неформального сектору економіки, які під виглядом «працюють для власних потреб» проводять доволі активну і масштабну діяльність спрямовану на отримання прибутку забуваючи при цьому за державу.    

Саме на них останнім часом звернена увага фахівців  Управління Держпраці краю. Зокрема,  на виконання відповідного доручення Держпраці  розроблений план проведення інформаційної кампанії з подолання  незадекларованої праці у неформальному секторі економіки. У рамках цих напрацювань, на першому етапі керівництво Управління звернулося до голів органів місцевого самоврядування Берегівщини та Виноградівщини з проханням надати перелік дворогосподарств,  які займаються тепличним вирощуванням та реалізацією  овочів.

На це прохання вже відгукнулися представники однієї із сільських рад. На їх думку, діяльність особистих селянських господарствах – це, з одного боку, альтернативний варіант заробітку і зайнятості населення в умовах відсутності робочих місць, а з іншого – певна несправедливість стосовно підприємств, які функціонують офіційно. Як повідомили представники сільради, їх турбує ще й такий момент – окремі власники селянських господарств під свій «бізнес» землі орендують, але зареєстровані у сусідніх населених пунктів і сплачують належні платежі та внески у себе вдома.

Фахівці Управління Держпраці також розпочали проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів, націлених на виведення  господарств неформального сектору з «тіні». Такі відвідування носять винятково профілактичний, а не контрольно-наглядовий характер. Днями посадовці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів побували у Виноградові, де мали розмову з власником одного з тамтешніх особистих селянських господарства та його працівниками. У господарстві саме збирали полуницю. Зрозуміло, що така кількість зібраної ягоди передбачена для реалізації. Фахівці Управління Держпраці акцентували увагу господаря та його працівників на тому, що якісні дороги, відремонтовані освітні та медичні заклади, наявність розвинутої інфраструктури на території ОТГ – це результат сплачених у повному обсязі податків та інших внесків. А задекларована праця й легальне підприємництво – це інвестиції в добробут краян.