Новини

Набрали чинності зміни до деяких законодавчих актів, що зменшать тиск на бізнес під час перевірок з питань праці

У березні цього року Верховна Рада України прийняла Закон № 1320-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання», який набрав чинності 27.04.2021 року.

Згідно з цим документом були внесені зміни, зокрема, до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі - Закон № 877) та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі - Закон).

Відтепер підпунктом 5 пункту «а» частини першої статті 34 Закону визначено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження, зокрема звернення до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, чи його територіального органу про порушення суб’єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення.

Водночас, відповідно до абзацу 10 частини 1 статті 6 Закону № 877 підставою для здійснення позапланових заходів слугуватиме звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства у випадках, коли право на подання такого звернення передбачене законом.

Значення термінів «посадова особа місцевого самоврядування» та «виконавчий орган ради» визначені Законом, зокрема абзацами 11, 13 статті 1 частиною першою, третьою статті 12 та частиною першою статті 51 Закону.

Згідно з абзацом 12 частини першої статті 6 Закону № 877 фізичні особи та посадові органів місцевого самоврядування, які подали безпідставне звернення про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства, несуть відповідальність, передбачену законом. Повторне проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) за тим самим фактом (фактами), що був (були) підставою для проведеного позапланового заходу державного нагляду (контролю), забороняється.