Новини

Керівникам освітніх закладів Закарпаття нагадали законодавчі вимоги задля безпечної експлуатації котелень

Робота промислових та відомчих котелень, як відомо, має сезонний характер. Адже працюють вони лише протягом опалювального періоду. Та до його початку слід готуватися заздалегідь. На цьому щороку фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області наголошують під час зустрічей з керівниками тих закладів і підприємств краю,  котрі мають власні автономні котельні, у першу чергу медичних та освітніх установ.

Аби в котельнях був порядок, а в школах і лікарнях – тепло, галузеві інспектори Управління Держпраці під час проведення профілактичних заходів нагадують про необхідність завчасно подбати про безпечну експлуатацію опалювальних мереж. Проводилися такі заходи і цього року незадовго до початку опалювального сезону. Головні державні інспектори відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки нещодавно побували з інформаційно-роз’яснювальною місією у багатьох навчальних закладах Закарпаття.

Зокрема, головний державний інспектор Людвіг Андращук  мав розмову з директорами, відповідальними посадовими особами та працівниками котелень  кількох рахівських шкіл. У ході цих зустрічей надав роз'яснення щодо дотримання  вимог нормативних актів з охорони праці при експлуатації водогрійних котлів та практичні поради щодо уникнення різних аварійних  ситуацій.

Подібні бесіди провів і його колега головний державний інспектор Ігор Кос  в Ужгороді. Фахівець відвідав котельні Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості ПАДІЮН, ЗДО №15 «Казка» і ЗОШ І-ІІІ ст. № 10 з угорською мовою навчання ім. Дойко Габора.

За словами Ігоря Коса, на експлуатацію котлів потужністю понад 100 кВт і потрібно мати відповідний дозвіл, зареєстрований в установленому порядку. Не варто забувати і про договори щодо технічного обслуговування котелень зі спеціалізованими організаціями, які мають дозвіл на виконання таких робіт.

Водночас посадовець нагадав про важливість своєчасного проведення технічного опосвідчення та експертного обстеження котлів і обладнання; проходження обслуговуючим персоналом спеціального навчання та допуск до вказаних робіт кваліфікованих працівників; розроблення інструкцій, проведення чергових оглядів будівель і споруд тощо.

Тільки неухильне виконання усіх необхідних вимог чинних законодавчих актів сприятиме безаварійній та безпечній роботі опалювальних мереж.