Ринковий нагляд

Що потрібно знати про ринковий нагляд розповсюджувачам та споживачам продукції

Метою діяльності органів ринкового нагляду є забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз безпеці життя та здоров’ю людей, безпечні умови праці, захист прав споживачів (користувачів), захист довкілля.

Під дію цього законодавства підпадає уся продукція, що перебуває у виробників, імпортерів, розповсюджувачів продукції (суб’єктів господарювання, задіяних у послідовному ланцюгу постачання продукції від виробника до споживача). Усі суб’єкти господарювання зобов’язані вводити в обіг і розповсюджувати тільки безпечну продукцію. Доказом безпечності продукції є її відповідність технічним регламентам, національним стандартам, що гармонізовані з відповідними європейськими стандартами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. № 1069 затверджено перелік з дев’яти органів державного ринкового нагляду та сфери їх відповідальності. Органи ринкового нагляду становлять єдину систему.

До органів ринкового нагляду належать:

  1. Адміністрація судноплавства ;

  2. Укртрансбезпека ;

  3. Державна служба надзвичайних ситуацій (ДСНС) ;

  4. Держпраця ;

  5. Державна інспекція архітектури та містобудування ;

  6. Держлікслужба ;

  7. Держекоінспекція ;

  8. Держпродспоживслужба ;

  9. Адміністрація Дежспецзв'язку .

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1069 «Про затвердження переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд» за Держпрацею та її територіальними управліннями закріплено такі сфери відповідальності:

 Засоби індивідуального захисту ;

Прості посудини високого тиску ;

— Ліфти і компоненти безпеки для ліфтів ;

— Знаки безпеки і захисту здоров’я працівників ;

— Обладнання, що працює під тиском ;

— Машини та устаткування ;

— Рухоме обладнання, що працює під тиском ;

— Канатні дороги для перевезення пасажирів ;

— Вибухові матеріали промислового призначення ;

— Обладнання та захисні системи, призначені для застосування в потенційно вибухонебезпечному середовищі ;

— Обладнання, що використовується ззовні приміщень.

Зауважимо, що    згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», Управлінням Держпраці у Закарпатській області припинено проведення планових та позапланових заходів державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Проте, вимоги законодавства України про державний ринковий нагляд і контроль нехарової продукції, у тому числі вимоги технічних регламентів, є чинними і їх необхідно дотримуватись з метою мінімізації  загроз суспільним інтересам від споживання (користування) нехарчової продукції, віднесеної до сфери відповідальності Держпраці.