Гігієна праці та експертиза умов праці

В Управлінні Держпраці Закарпаття розглядають заявки роботодавців на визначення категорій працівників, які підлягають періодичному медогляду

Як відомо, щороку до 1 грудня роботодавці мають подати в органи Держпраці заявки щодо визначення категорій працівників, котрі підлягають обов’язковому  проходженню медичного огляду.

Нагадаємо: проходити медичний огляд зобов’язані працівники: зайняті  на важких роботах; роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці; на роботах, де є потреба у професійному доборі; особи віком до 21 року (незалежно від професії та виду професійної діяльності).

За словами керівника відділу Лілії Січки,  відповідно до статті 17 ЗУ «Про охорону праці» «Обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій», роботодавець зобов'язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (упродовж трудової діяльності) медичних оглядів працівників. А далі, за результатами періодичних медичних оглядів, якщо потрібно, повинен забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів.

Роботодавець має право в установленому законом порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов'язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

Роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок позачерговий медичний огляд працівників: за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров'я пов'язане з умовами праці; за своєю ініціативою, якщо стан здоров'я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов'язки.

У період проходження медичного огляду за працівниками зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток.