Гігієна праці та експертиза умов праці

Готуються зміни до Списків на пільгову пенсію

Пропонується вилучити деякі професії з Розділу III. Чорна металургія Списку №1 (верхові доменних печей, машиністи тельферів, зайняті на гарячих ділянках робіт та укладальники прокату, зайняті на гарячих ділянках робіт).

Водночас пропонується включити до частин «загальні професії» деяких підрозділів Розділу «Чорна металургія» Списків №1 та 2 таку загальну професію, як «працівники, які здійснюють безпосередню організацію та контроль за виконанням робіт під час технологічних процесів у вищезазначених виробництвах».

Всі,  хто  бажає   взяти участь в обговоренні цього проекту, можуть висловити свої зауваження та пропозиції за посиланням https://www.msp.gov.ua/projects/456/.

До речі, Порядок розгляду клопотань підприємств і організацій щодо вне­сення змін і доповнень до Списків № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення,  затверджено наказом Міністерства праці України від 19.08.1994р. № 48.

Щоб аргументувати  пропозиції щодо внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, використовують  результати атестації робочих місць.

Відповідно до частини другої пункту 10 Порядку  проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 1 серпня 1992р., пропозиції  щодо внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на  пільгових  умовах,  готуються  Держпраці на підставі    обґрунтованих   та погоджених із МОЗ клопотань заінтересованих міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, узгоджених із всеукраїнськими галузевими профспілками та об’єднаннями роботодавців, і подаються Мінсоцполітики до Кабінету Міністрів України.

Отже, робота над списками триває.