Гігієна праці та експертиза умов праці

На зустрічі говорили про порядок надання відпусток за особливий характер праці

До основних професій, які забезпечують функціонування цієї потужної інфраструктури та обладнання, належать електромеханік засобів радіо і телебачення (професія відноситься до категорії «фахівці»)  та електромонтер станційного радіотелевізійного устаткування (категорія «робітники»).  Працівники цих професій піддаються впливу електромагнітних вип­ромінювань широкого діапазону частот. Джерелами випромінювань електромагнітної енергії є потужні радіо та телевізійні станції, ретранслятори, засоби радіо­зв'язку різного призначення.

Як відомо, електромагнітні поля негативно впливають на організм людей, котрі безпосередньо працюють з джерелом випромінювання. Розділом VIII «Обслуговування споруд і устаткування для радіо, телебачення та зв’язку»  Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 р. N 1290, таким  працівникам  передбачено надання щорічної додаткової відпустки тривалістю до 7 днів.  І на підприємстві ця норма законодавства виконується.

Завідувач сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Закарпатській області Лілія Січка зустрілася з інженером з охорони праці ЗФ КРРТ Геннадієм Бутком, з яким обговорила Порядок надання такої відпустки персоналу підприємства.  Адже відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за  умовами  праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 1 серпня 1992р. N 442, на Держпраці покладено і контроль за правильністю  застосування   Списку виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в  яких  дає  право  на  щорічні  додаткові відпустки за особливий характер праці.