Новини

«Примусова праця: як розпізнати та уникнути»

Фахівці Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області провели зустрічі з внутрішньо переміщеними особами, які сьогодні проживають у багатопрофільному ліцеї «Інтелект» ЗОШ І-ІІІ ступенів №11, комунальному закладі позашкільної освіти «Закарпатський обласний центр дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН», медико-соціальному реабілітаційному центрі «Дорога життя».

Надали консультативну підтримку з питань протидії торгівлі людьми. Оскільки подібне явище порушує права людини, принижує її честь та гідність. Особливо зараз ВПО перебувають в найбільш уразливому стані, яким можуть скористатись злочинці. Під час інформування інспектори Держпраці акцентували увагу на ознаках торгівлі людьми і маркерах безпеки протидії.

У рамках інформаційної кампанії роздали листівки відповідної тематики з вказаними контактами відділів безпечної міграції та протидії торгівлі людьми, Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів в Україні, а також контакти посольств України у Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині.

Крім того, фахівці акцентували, що уклавши трудовий договір при працевлаштуванні, працівники захищають свої права. Зокрема, нагадали про неприпустимість з боку роботодавця дискримінації, адже рівність прав жінки і чоловіка забезпечується:

- наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурні діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї;

- спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров’я жінок, встановленням пенсійних пільг;

- створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством;

- правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства

- включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Більше інформації з питань протидії торгівлі людьми, організації трудових відносин в умовах воєнного часу, охорони і гігієни праці інспектори радили шукати на порталі https://pratsia.in.ua.