Новини

Набула чинності нова форма повідомлення про прийняття працівника на роботу

Як повідомили у Головному управлінні ДПС у Закарпатській області, Уряд постановою КМУ від 28 грудня 2021 року № 1392 вніс зміни до порядку повідомлення ДПС та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу, затверджений постановою Кабміну від 17 червня 2015 року № 413. Постанова набула чинності 5 січня 2022 року. Зокрема, у новій редакції викладена форма Повідомлення про прийняття працівника на роботу, що міститься в додатку до постанови № 413 (далі – Повідомлення).

Тепер у цій формі міститься ще одна – четверта категорія осіб, про прийняття на роботу яких роботодавець зобов’язаний буде сповістити органи ДПС у день прийому. Мова про працівників, працевлаштованих на підставі цивільно-правових договорів.

Також документом встановлено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) до територіальних органів Державної податкової служби за формою згідно з додатком до початку роботи працівника засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу засобами електронного зв'язку в електронній формі, таке повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатком разом з копією в електронній формі.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області у своїй роботі взяли до уваги вказані зміни.

До речі, внесені у ПКМУ № 413 від 17.06.2015 року зміни, унеможливлюють оформлення «заднім числом» цивільно - правових договорів, до яких, буває, вдаються окремі недобросовісні роботодавці.