Новини

Іноземець перебував у трудових відносинах з мукачівським ТОВ з простроченим дозволом на застосування його праці в Україні

За відповідним дорученням Прем’єр-міністра України, фахівці Управління Держпраці Закарпаття провели в області низку позапланових перевірок з питань дотримання  суб’єктами господарювання краю трудового законодавства при використанні праці іноземців та осіб без громадянства.

Під час перевірки одного з підприємств, зареєстрованого у Мукачеві, з’ясувалося, що обов’язки фінансового директора там виконував громадянин Казахстану. Відповідно до наданих документів, майже рік, з жовтня 2020 по листопад 2021-го працівник перебував на період карантину в безоплатній відпустці. Однак дозвіл на застосування його праці в Україні як іноземця закінчився ще наприкінці цьогорічного березня.

Незважаючи на закінчення дозволу, підприємство у встановленому порядку не продовжило його дію та не розірвало трудові відносини з іноземцем, а навпаки надало іноземному працівнику відпустку без збереження заробітної плати.

Таким чином директор товариства порушив вимоги ч.1 ст.42 Закону України «Про зайнятість населення». За результатами проведеної позапланової перевірки посадовці Управління Держпраці Закарпаття склали акт і надали припис на усунення виявленого порушення. Водночас розглядається питання про притягнення ТОВ до відповідальності.