Новини

Суд підтвердив законність постанови Управління Держпраці у Закарпатській області

Торік у вересні фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області за наказом, виданим на підставі звернення працівника одного із суб’єктів господарської діяльності Ужгородського району щодо порушення його трудових прав, провели інспекційне відвідування. Як з’ясувалося у ході перевірки, на цьому підприємстві заявник працював пресувальником з лютого 2019 року.

У червні того ж року був призваний на строкову військову службу. Однак керівництво підприємства не повважало за потрібне виплачувати призовнику передбачені законодавством виплати і зберігати за ним робоче місце, аргументуючи свою відмову тим, що чоловік був оформлений на роботу за цивільно-правовою угодою.

Зі змісту цієї угоди випливає, що заявник мав виконувати допоміжні роботи. Насправді ж в його обов’язках було виготовлення продукції, що є основним видом діяльності підприємства. Працював чоловік позмінно, регулярно отримував заробітну плату на картку у межах зарплатного проекту. Водночас головні державні інспектори, які проводили перевірку, встановили, що один з актів виконаних робіт, підписаний замовником і виконавцем в останній день червня, коли виконавець вже перебував на військовій службі. Тобто наявні всі підстави стверджувати, що чоловік був допущений до роботи без належного оформлення з ним трудових відносин.

За результатами інспекційного відвідування посадовці Управління Держпраці  у Закарпатській області склали  відповідні документи, зокрема й припис на усунення виявлених порушень законодавства про працю. Але керівник підприємства попервах відмовився виконувати  умови припису. Далі таки погодився, про що повідомив у листі, надісланому на адресу Управління.

На той час вже була прийнята постанова Управління Держпраці про накладення штрафу за виявлені порушення трудового законодавства. Тож керівник підприємства вирішив позиватися до суду.

Закарпатський окружний адміністративний суд, взявши до уваги аргументи обох сторін, проаналізувавши вимоги чинних нормативно-правових документів, прийняв рішення відмовити у задоволенні адміністративного позову ТОВ, де працював заявник. Таким чином, постанову Управління Держпраці у Закарпатській області визнано правомірною і винесену з урахуванням норм чинного законодавства.