Новини

На селекторній нараді в ОДА говорили про ситуацію щодо захворюваності на COVID-19 в області та як протидіяти поширенню цієї недуги

У Закарпатській облдержадміністрації під головуванням очільника краю Олексія Петрова відбулася селекторна нарада, в якій, окрім керівників інших служб, взяв участь начальник Управління Держпраці області Богдан Дорош. Характеризуючи ситуацію на Закарпатті щодо захворюваності на COVID-19, голова  ОДА зауважив, що станом на вчора в області зафіксовано  антирекорд за кількістю інфікованих – 82 людини із COVID-19.

За весь період, який досліджувався, підтверджено 1808 випадки  інфікування. Загальноукраїнський рівень за смертністю, Закарпаття, на щастя,  не перевищує. Але  станом на 17 червня 2020 р. були зафіксовані і підтверджені 4 летальні наслідки інфікування коронавірусною інфекцією.

За словами Олексія Петрова, в Ужгороді та Мукачеві кількість інфікованих поступово зменшується. У той же час в Міжгірському, Свалявському та Великоберезнянському районах  навпаки – відбувається ріст рівня захворюваності. Основною причиною фахівці називають нехтування елементарними нормами карантинних обмежень. Закарпатці перестали носити маски, дотримуватися соціального дистанціювання, беруть участь у масових заходах: весіллях, похованнях, інших релігійних зібраннях. Тож очільник краю висловив думку про необхідність повернення до серйозних обмежень.

Своєю чергою начальник Управління Держпраці Богдан Дорош ознайомив присутніх зі статистикою захворюваності на гострі професійні захворювання серед медичних працівників. Так, станом на 17 червня 2020 р. в Управління Держпраці надійшли повідомлення про такі захворювання у 229 медпрацівників, але, за останньою інформацією Департаменту охорони здоров’я ОДА, зареєстровано 247 медичних працівників, інфікованих коронавірусом.  За всіма випадками, повідомлення про які надійшли в Управління Держпраці, призначені відповідні розслідування, в тому числі 20 спеціальних.

На завершення свого виступу Богдан Дорош звернув увагу учасників зібрання, що захворювання медпрацівників на COVID-19, безпосередньо задіяних у ліквідації пандемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню цієї недуги, належать до гострих професійних захворювань. Тому вони підлягають розслідуванню відповідно до «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, профзахворювань й аварій на виробництві», затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337.

Отож, наголосив керівник Управління Держпраці, відповідно до п.8 вказаного Порядку роботодавець зобов’язаний протягом 2 годин повідомити про такий факт Управління та Фонд соціального страхування з використанням засобів зв’язку, а також не пізніше за наступний день надати письмове повідомлення згідно з додатком 2 до Порядку. У разі настання ГПЗ з тяжким або смертельним наслідком повідомлення надається і місцевій державній адміністрації, територіальному профоб’єднанню та органам поліції.