Новини

На брифінгу в Закарпатській ОДА йшлося про ситуацію щодо поширення та профілактики коронавірусу

Директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Закарпатської облради Михайло Поляк та завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» Вікторія Тимчик дали брифінг для представників регіональних  засобів масової інформації та відповідних державних структур.

Як повідомили спікери, в області триває температурний скринінг осіб, які перетинають кордон. Наразі осіб, котрі б відповідали визначеному випадку COVID-2019, не виявлено. Ситуація спокійна. При цьому особи, які повертаються з країн, де зараз реєструються випадки захворювання, можуть бути без температури, цілком здорові, але мали якийсь контакт, про який вони навіть не підозрюють. Тому після проходження процедури скринінгу, таким громадянам рекомендовано самим слідкувати за своїм здоров’ям і повідомити свого лікаря про факт перебування у певній країні. Тут залишається розраховувати хіба що на свідомість наших громадян. Для розширення обізнаності краян в усіх установах, насамперед освітніх, поширюють плакати і брошури.

Як зауважив Михайло Поляк, спеціального лікування від коронавірусу наразі немає і вакцини теж немає. Лікування – симптоматичне. Але більшість інфекційних лікарень, в тому числі й обласна, до зустрічі з такою інфекцією готувалися: є спеціальні бокси, захисні костюми, поповнили запас респіраторів. Є також  відділення інтенсивної терапії з апаратами штучної вентиляції легень, централізованою подачею кисню, переносними кисневими концентраторами. У достатній кількості наявні дизрозчини, запас антибіотиків (якщо будуть бактеріальні ускладнення). Він також наголосив на дотримання основних правил гігієни, за допомогою яких можна захиститися кожній людині.