Новини

Завершується перший етап цьогорічної загальнодержавної акції, спрямованої на подолання тіньової зайнятості

Протягом двох тижнів фахівці  Управління Держпраці у Закарпатській області проводили інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання краю, які здійснюють господарську діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування.

Використовуючи різні форми комунікації (від проведення масових публічних заходів при співпраці з іншими  службами (ГУ ДПС, ЗОЦЗ, ГУ ДПСС, профспілками) до безпосередніх візитів за місцем здійснення господарської діяльності) державні інспектори вкотре нагадали краянам про неприпустимість використання незадекларованої праці, а також звернули увагу на збільшення розміру штрафів для роботодавців за порушення законодавства про працю у зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати з 01 січня 2020 року.

У рамках цієї акції була охоплена максимальна кількість роботодавців і їх найманих працівників. Звісно, хто хотів – той почув. Загалом розгорнута масштабна робота мала на меті донести до наших громадян важливий соціальний меседж: тільки цивілізована держава, саме такою ми всі й хочемо бачити Україну, характеризується високою культурою сплати страхових внесків, а неофіційне працевлаштування позбавляє працівників належних соціальних гарантій (оплачувана відпустка, страхові виплати у разі хвороби, безробіття), трудові права та гідна пенсія.

За словами начальника Управління Держпрац у Закарпатській області Богдана Дороша, це був перший етап загальнодержавної акції, спрямованої на подолання тіньової зайнятості. Два наступні передбачають моніторинг ситуації за результатами інформаційної кампанії і вживання відповідних заходів реагування.