Новини

Перевірка з охорони праці у ФГ «Коник»: виявлені порушення оперативно усувають

На Закарпатті, певно, не знайдеться газди, який би не чув про ФК«Коник», що у селі Сторожниця Ужгородського району. Продукція цього господарства, а підприємство виробляє левову частку яблук та картоплі в регіоні, користується попитом не лише у наших краян. Недарма «Коник» вважається одним з кращих агропідприємств області.

Тут постійно працюють над  вдосконаленням технологій задля отримання  продукції високої якості. Має господарство у користуванні машинно-тракторний парк, холодильні камери,  консервний цех, складські приміщення для зберігання овочів та фруктів, прісні свердловини тощо. Але робота на багатьох об’єктах повинна перебувати під особливим контролем, зокрема відповідати вимогам нормативно-правових актів з охорони та гігієни праці, промислової безпеки.

Як налагоджена система охорони праці на «Конику», періодично з’ясовують галузеві інспектори Управління Держпраці у Закарпатській області. Саме у ці дні тут завершився черговий плановий захід. За два роки, а остання перевірка проходила у 2017-му, багато з попередніх виявлених  недоліків відповідальні посадові особи цього фермерського господарства виправили. Однак перевірка показала: претензії  до безпеки виконання певних робіт та експлуатації окремих механізмів і устаткування, на  жаль, ще є.

 Так, на оприскувачі  міндобрив, садильній, картоплезбиральній і очисній машинах, розкидувачі міндобрив та водовозі були відсутні захисні й огороджувальні елементи, на деяких – попререджувальні знаки. Також допущено використання електрозварювального   трансформатора марки   ВД 300  без проводу заземлення. У приміщенні паливної (кочегарки) консервного цеху виявили відключеним від електромережі сигналізатор загазування, а на балонах ЗВГ, які використовуються для виробничих цілей, були відсутні білі розпізнавальні кільцеві смуги. З’ясували представники контролюючого органу, що відповідальні особи «Коника» не подбали на момент перевірки і про проведення експертного обстеження навантажувача після досягнення ним граничного строку експлуатації. Низка порушень була виявлена на територіях ділянок водозабору свердловин.

Посадовці Управління Держпраці склали акт виявлених порушень і надали припис на їх усунення. «Відрадно, що керівництво ФК «Коник» відразу почало реагувати на зауваження перевіряючих, – підсумовує результати контрольного заходу головний державний інспектор відділу нагляду в СКС та АПК Іван Ковач, – зокрема, значна частина вказаних порушень була усунута ще у ході перевірки».