Новини

Онлайн-прийом: ужгородців хвилювали питання, пов’язані з різними аспектами працевлаштування

На онлайн-прийом громадян, котрий проводить Держпраці, прийшло троє жителів обласного центру Закарпаття – представники різних професій та різних вікових груп. Питання, з якими звернулися відвідувачі, стосувалися в основному трудового законодавства. Тож відповіді на них надала фахівець у цій галузі – заступник директора департаменту з питань праці Олена Коновалова.

Так, Олександра Турховська, яка очолює ужгородське товариство «Арена декор», цікавилася порядком оформлення студентів-практикантів на тимчасовий варіант  роботи на підприємство з двозмінним графіком роботи.

За словами Олени Коновалової, із студентами, які проходили практику і виявили бажання попрацювати під час канікул, має бути укладений строковий трудовий договір (на період канікул). При цьому необхідно враховувати особливості укладення трудових договорів із неповнолітніми. Серед таких, наприклад, обов’язкове укладення трудового договору у письмовому вигляді у двох примірниках. Один примірник повинен знаходиться у неповнолітнього. Також  має бути проведений медичний огляд, виданий наказ про прийняття на роботу та направлене повідомлення до органів Державної фіскальної служби. Водночас  необхідно визначити режим роботи з урахуванням максимально допустимої тривалості робочого часу для відповідної вікової категорії та заборони роботи у нічний час, вихідні дні та надурочно.

Враховуються також особливості оплати праці неповнолітніх працівників. Заробітна плата працівникам віком до вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується у такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Праця таких працівників, допущених до відрядних робіт, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

При звільненні неповнолітніх після закінчення строкового трудового договору їм має бути виплачена компенсація за всі дні щорічної відпустки за відпрацьований час із розрахунку 31 календарного дня за повний робочий рік.

«Штатні працівники під час щорічної відпустки мають бажання поїхати на заробітки за кордон. Щоб «виграти» у тривалості, вони подають не одну заяву, а відразу 3 (щоразу бажаючи отримати відпустку з понеділка по пятницю). Таким чином вони можуть бути відсутні 28 календарних днів. Чи має право роботодавець відмовити у поділі відпустки на такі частини ?»

Так звучало питання інспектора з кадрів одного з медичних комунальних закладів Ужгорода Любові Поліщук. Посадовець Держпраці відповіла, що роботодавець має право і може відмовити працівнику у поділі щорічної відпустки на такі частини, якщо це суперечить інтересам виробництва, і такий поділ не передбачений графіком відпусток. Як відомо, черговість надання відпусток визначається графіками, що затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості допускається на прохання працівника за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Такий поділ відображається у графіку відпусток.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Якщо роботодавець не погоджує перенесення відпустки на інший період, то він може відмовити працівнику.

 

А ось студент-магістрант Інженерно-технічного факультету УжНУ Максим Калай отримав пропозицію щодо роботи в Інтернеті, та його хвилює, як правильно оформити документи, щоб не стати жертвою шахраїв?

«Уникнути шахрайства при працевлаштуванні можна тільки шляхом укладення трудового договору», – звернула його увагу Олена Коновалова.   Працівник після написання заяви про прийняття на роботу та надання необхідних документів (трудова книжка, ІНН, за потреби документи про освіту, стан здоров’я і т.д.) має бути під підпис ознайомлений із наказом про прийняття на роботу. Його також зобов’язані ознайомити із правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, посадовою інструкцією, визначити йому робоче місце, забезпечити необхідними інструментами та приладдям. Якщо сумніви все ж таки виникають, необхідно наполягати на укладенні письмового трудового договору, в якому визначені всі істотні умови праці, а саме: режим роботи, вихідні дні, умови оплати праці, строки виплати заробітної плати, тривалість щорічної основної та додаткових відпусток тощо.