Запобігання проявам корупції

Методичні рекомендації щодо кібербезпеки

  1. Нікому не повідомляйте свої паролі для доступу до інформаційних систем (СЕД, пошта, сайт, тощо).
  2. Забороняється тримати записи з паролями в доступному для третіх осіб місці (на моніторі, під клавіатурою, в тумбі без замку, тощо).
  3. Для унеможливлення підбору та запам’ятовування паролю слід використовувати комбіновані паролі, які складаються з маленьких та великих літер латинського алфавіту, а також мають в складі цифри та\або спеціальні символи. Довжина паролів має бути не менше 8 символів.
  4. Проводьте регулярну зміну паролів.
  5. Не використовуйте один пароль для доступу до всіх систем.
  6. При отриманні електронного листа з вмістом, який ви не очікували отримати, навіть від знайомої людини, не відкривайте вкладень та не переходьте за посиланнями в листі, це може бути заражений шкідливий вміст, який призведе до отримання зловмисником доступу до ваших персональних даних або системи в цілому.
  7. Перед відправкою електронного листа ретельно перевірте правильність вводу адреси отримувача аби уникнути випадкового отримання конфіденційних даних третіми особами.
  8. При використанні інформаційно-телекомунікаційних ресурсів Держпраці при віддаленій роботі з персональних комп’ютерів обов’язково використовувати актуальне програмне забезпечення з антивірусного захисту.
  9. Не залишати комп’ютер\планшет без нагляду з відкритими інформаційними ресурсами Держпраці (СЕД, пошта, тощо).
  10. Забороняється надавати третім особам інформацію щодо роботи інформаційно-телекомунікаційних систем Держпраці (інтернет-провайдер; IP адреси; розташування, кількість та тип техніки; тощо).
  11. Підключення зовнішніх носіїв інформації (флешки, жорсткі диски, тощо) є потенційно небезпечними через можливий шкідливий вміст на них, занесений з зараженого комп’ютера, тому їх використання в інформаційно-комунікаційних системах Держпраці заборонено.
  12. Забороняється використання неліцензійного програмного забезпечення, а також програмного забезпечення, яке було розроблено країною-агресором через можливі ризики витоку інформації та\або зараження інформаційної системи Держпраці.