Контактна інформація та регламент роботи

В Управлінні Держпраці у Закарпатській області відбулося засідання колегії за підсумками роботи протягом 9 місяців. Захід проходив з урахуванням карантинних обмежень у режимі відеоконференції.

На засіданні розглянули три основні питання: 1) виконання та шляхи реалізації повноважень Управління Держпраці щодо зменшення рівня незадекларованої праці і заборгованості із заробітної плати; 2) ситуація щодо виробничого травматизму в області; 3) стан розслідування випадків захворювання медичних працівників на COVID-19.

Відкриваючи захід, головуючий, начальник Управління Богдан Дорош, зауважив, що на сучасному етапі у пріоритеті залишається інформаційно-роз’яснювальна робота.  Діалог з працівниками і роботодавцями є дуже важливий. Таким чином люди отримують необхідну інформацію як питань додержання законодавства про працю, так і охорону праці, довідуються про переваги легального працевлаштування тощо. Нерідко саме за результатами таких профілактичних заходів краяни роблять вибір на користь роботи у межах законодавчого поля.

Щодо першого питання з доповіддю виступив 1-ий заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик.  За його словами, протягом звітного періоду фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів провели понад 190 інспекційних    відвідувань,  у ході яких досліджувалося питання оформлення трудових договорів згідно із законодавчими вимогами. Порушення порядку оформлення трудових відносин виявлено у 139 роботодавців, котрі використовували працю 39 робітників без повідомлення органів ДФС, ще 572 особи  працювали без укладення трудового  договору. Також Василь Грицик повідомив, що роботодавці, у яких державні інспектори праці провели роз'яснювальну та інспекційну роботу, оформили трудові договори з 9283 найманими працівниками.

 

Ситуацію щодо виробничого травматизму на Закарпатті  проаналізував на засіданні заступник начальника Управління Володимир Горєв. За 9 місяців поточного року в області сталося 36 нещасних випадків (торік за аналогічний період було 27 випадків), пов’язаних з виробництвом, 4 з яких мали летальні наслідки (торік 8). Таким чином, рівень загального травматизму у поточному році зріс, хоча зменшилася кількість смертельних випадків.

 

Про стан розслідування випадків захворювання медичних працівників на COVID-19 поінформувала начальник відділу з питань гігієни праці та питань експертизи умов праці Управління Держпраці краю Лілія Січка. Так, станом на 29.10.2021 р. до Управління надійшло 2887 повідомлень про ГПЗ медичних та інших працівників, безпосередньо зайнятих у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVID-19.  За всіма повідомленнями були створені відповідні комісії з розслідування цих випадків. На сьогодні завершено розслідування 1661 випадку(58%). Посадовець охарактеризувала причину «загальмування» розслідувань, а також розповіла про вжиті заходи з метою пожвавлення цієї роботи.

Заслухавши та обговоривши інформацію про результати роботи Управління за 9 місяців 2021 року, колегія прийняла відповідні рішення.