Контактна інформація та регламент роботи

Загальний рівень виробничого травматизму в області знизився, деякі з постійних підприємств-боржників повністю або частково  погасили заборгованість з виплати заробітної плати. Про це йшлося на черговому засіданні колегії Управління Держпраці у Закарпатській області, що відбулося сьогодні під головуванням начальника Богдана Дороша за результатами дев’ятимісячної роботи Управління.

Загалом учасники зібрання розглянули три основні питання, передбачені порядком денним. Зокрема, про результати роботи Управління за 9 місяців 2019 року в частині здійснення державного контролю за своєчасною та в повному обсязі виплатою заробітної плати; про взаємодію з центрами зайнятості щодо обміну інформацією, проведення спільних комунікативних заходів, соціальної реклами, надання консультацій з питань праці та зайнятості населення; про стан виробничого травматизму на підконтрольних підприємствах за вказаний період.

Характеризуючи ситуацію щодо заборгованістю із виплати заробітної плати в області, перший заступник начальника Управління Василь Грицик відзначив, що питання дотримання строків виплати заробітної плати найманим працівникам та виплати її у розмірі, не меншому за встановлений законодавством мінімум, перебуває на постійному контролі керівництва та інспекторського складу Управління. На сьогодні в області заборгованість зафіксована на восьми економічно активних підприємствах і становить понад 2,5 млн. грн. Більшість з цих підприємств – це підприємства аграрного сектору, тож вирішення питання із заборгованістю можливе внаслідок прийняття відповідних законодавчих змін.

«Відрадно, що деяким суб’єктам господарювання, які тривалий час фігурували в області серед постійних боржників, заборгованість вдалося повністю або частково погасити, –зауважив Василь Грицик.– У той же час з’явились і нові боржники, всі вони державної або комунальної форм власності».

Далі Василь Грицик розповів про налагоджену з центрами зайнятості співпрацю, проведені спільні заходи та взаємодію в плані обміну інформацією тощо.

Про стан виробничого травматизму на Закарпатті розповів начальник Управління Держпраці Богдан Дорош. За його словами, рівень загального травматизму за вказаний період в області вдалося знизити (25 випадків проти 33, що сталися у 2018-му), але на один випадок цьогоріч більше із смертельним наслідком (4 проти 3).  Як підмітив очільник Управління, стурбованість викликає те, що співвідношення цих показників (нещасних випадків із смертельним наслідком до загальної кількості травмованих) у звітному періоді становить 1: 6,3, тоді,  як в аналогічний період 1:11. Це свідчить про можливе приховування роботодавцями фактів травмування тобто про так званий прихований виробничий травматизм.

У своєму виступі Богдан Дорош також детально розглянув ситуацію з нещасними випадками у розрізі конкретних галузей та проаналізував основні помилки, які допускають держінспекторипри проведенні спеціальних розслідувань.

Традиційно на завершення головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Юрій Пеца обговорив з учасниками засідання основні причини виникнення можливих корупційних ризиків при реалізації повноважень та функцій фахівців Управління. Окремо зупинився на актуальних питаннях антикорупційного законодавства, насамперед звернув увагу інспекторського складу поняття потенційного та реального конфлікту інтересів,  роз’яснив останні законодавчі зміни.