Контактна інформація та регламент роботи

На засіданні колегії Управління Держпраці у Закарпатській області, що відбулося сьогодні за участі представників підприємств краю, де з початку року сталися нещасні випадки, пов’язані з виробництвом, присутні розглянули низку важливих питань.

Серед яких: застосування  вимог нормативно-правових актів з охорони праці у сфері нагляду за безпечною експлуатацією підіймальних споруд (пасажирських ліфтів); питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати та легалізації трудових відносин; підсумки діяльності місцевого самоврядування в частині ефективного здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та результати здійснення державного нагляду.

Знайомлячи учасників зібрання з порядком денним, начальник Управління Держпраці Богдан Дорош зосередив їх увагу, насамперед, на питанні безпечної експлуатації ліфтів. На жаль, останнім часом це питання належить до числа проблемних, знаходиться на постійному контролі керівництва і його вирішення потребує комплексного підходу.

Детальніше про ситуацію, яка склалася на Закарпатті у цьому напрямі, розповів начальник відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Закарпатській області Віталій Ляхович. За його словами,  про безпечну експлуатацію та утримання ліфтів в справному стані мали б подбати власники житлового фонду шляхом укладення договорів на технічне обслуговування ліфтів зі спеціалізованими організаціями, в яких наявні відповідні документи дозвільного характеру; навчений кваліфікований персонал тощо і які повинні слідкувати, аби до роботи не були допущені ліфти, що відпрацювали встановлений граничний термін експлуатації (25 років), без проведення експертного обстеження та ремонту.

Якщо в Мукачеві  ситуація з ліфтами, можна сказати, поступово налагодилася – більшість ліфтів знаходиться на балансі міської ради, представники якої розуміють всю складність і відповідальність цього питання, то в Ужгороді у цьому плані сформувалася по-справжньому парадоксальна ситуація. У місті більшість ліфтів перейшла у «спадок» ОСББ. Ці об’єднання, як відомо, не є суб’єктами господарювання.  Тому перевірки таких організацій не входять до компетенції органів Держпраці. Але укладати відповідні договори із спеціалізованими підприємствами вони не поспішають. Не переймається цією проблемою і міська рада.  «Тож питання забезпечення утримання пасажирських ліфтів в багатоповерхівках  Ужгорода у справному стані залишається наразі відкритим», – підсумував Віталій Ляхович.

Про стан заборгованості із заробітної плати, легалізації робочих місць та результати інспекційної роботи Управління Держпраці доповів перший заступник начальника управління Василь Грицик. Він надав розгорнуту статистичну інформацію про кількість економічно активних підприємств, що  у відповідній звітності відобразили  заборгованість із виплати заробітної плати,  та проаналізував причин виникнення цієї заборгованості, що. За оcтанніми даними, сягнула суми понад 2593 тисяч гривень. Як повідомив Василь Грицик, посадовці Управління Держпраці відвідали усі підприємства-боржники у рамках проведення профілактично-роз’яснювальної роботи.

Далі начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ярослав Турянський поінформував Колегію про взаємодію Управління Держпраці з інспекторами праці органів місцевого самоврядування та ОТГ. За словами фахівця, торік при юридично-правовій підтримці посадовців Управління інспектори праці здійснили 24 інспекційні відвідування. Водночас протягом березня-грудня минулого року проводились спільні інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, налагоджений механізм обміну інформацією між органами місцевого самоврядування, Пенсійним фондом, Державної фіскальної служби та іншими органами державної влади.

На завершення засідання були заслухані відповідальні особи підприємств, де останнім часом зафіксоване зростання рівня виробничого травматизму, проаналізовані причини настання нещасних випадків, визначені заходи з метою запобігання їх виникненню у майбутньому.

А також головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці Юрій Пеца вкотре нагадав присутнім основи етики державних службовців під час здійснення своїх повноважень, розповів про принципи  уникнення конфліктів інтересів та будь-яких проявів корупції.