Гігієна праці та експертиза умов праці

Своєчасність та об’єктивність розслідування випадків інфікування медичних працівників Закарпаття COVID-19 – на контролі керівництва Управління Держпраці

За його словами, на сьогодні на обліку Управління Держпраці перебуває 3018 повідомлень про гострі професійні захворювання медичних та інших працівників медзакладів області. Станом на 22 грудня 2021 року завершено розслідування 2136 випадків, що становить понад 70 % від загальної кількості повідомлень, з них  132 випадки захворювань визнані такими, що пов’язані з виробництвом.

«Лабораторно підтверджені випадки інфікування медичних працівників COVID-19, пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, – каже керівник відділу з питань гігієни праці та питань експертизи умов праці Управління Держпраці Лілія Січка, –розслідуються як випадки гострого професійного захворювання згідно з вимогами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого відповідною постановою КМУ».

Якщо донедавна серед основних причин затягування розслідувань були  відсутність медичних висновків, зокрема  лікаря-профпатолога; тимчасова непрацездатність членів комісій, неможливість взяти пояснення у хворих про обставини захворювання до їх одужання, то зараз в основному гальмує процес  розслідування несвоєчасне отримання матеріалів епідеміологічного розслідування щодо обставин та причин інфікування.

Зараз ситуація, можна сказати, вирівнюється.  Фахівці відділу з питань гігієни праці та питань експертизи умов праці Управління Держпраці здійснюють постійний контроль за своєчасністю та об’єктивністю проведення розслідувань та проводять аналіз причин настання таких випадків.

На фото: фахівці відділу з питань гігієни праці та питань експертизи умов праці Управління Держпраці Лілія Січка, Світлана Кавранська, Наталія Кузнєва розглядають з представниками медзакладів краю матеріали розслідувань.