Діяльність

На консультацію до Управління Держпраці у Закарпатській області днями прийшов відповідальний працівник одного з підприємств області. Серед іншого персоналу на фірмі працюють і водії автотранспортних засобів (вантажністю понад 3 тонни). Відвідувач цікавився підставами, за якими цим працівникам може бути надана щорічна додаткова оплачувана відпустка.

Завідувач сектор з питань експертизи умов праці Лілія Січка роз’яснила, що згідно із статтею 8 Закону України «Про відпустки» окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я,  надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці  за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затвердженим Кабінетом Міністрів України. 

Розділом XV «Транспортні послуги» Списку …, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від  17.11.97 р. № 1290 (додаток 2), передбачено  надання водієві автомобіля, у тому числі спеціального (крім пожежного), вантажністю 3 тонни та більше, щорічну додаткову відпустку тривалістю до 7 календарних днів.

Конкретна  тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, відповідно до статті 8 ЗУ «Про відпустки», встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Для підтвердження права на таку відпустку та встановлення її тривалості проведення атестації робочих місць за умовами праці не потрібне.  Порядок  застосування Списку виробництв,  робіт,  професій  і  посад   працівників, …  що дає право на щорічну додаткову  відпустку за особливий характер праці,  затверджено наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16.

Принагідно посадовець зауважила, що тільки ті працівники, з якими підприємство має офіційно оформлені трудові відносини, можуть розраховувати на відповідні пільги й компенсації. Зі слів відвідувача, на їхньому підприємстві немає місця тіньовій зайнятості.