Новини

Серед п’яти неоформлених працівників, виявлених в ужгородському ресторані, один був неповнолітнім

Інспекційні відвідування, які посилено проводяться з 1 липня на Закарпатті, засвідчили: чимало роботодавців, попри передбачену законодавством фінансову відповідальність, ризикують і приймають на роботу людей без укладання договорів, а краяни через відсутність інших пропозицій погоджуються на такі умови, навіть на безоплатний випробувальний термін. Хоча нерідко після кількаденних або й кількатижневих виснажливих трудоднів люди опиняються без роботи, а на їх місце приходять нові.

Такі «каруселі» є, на жаль, поширеною практикою окремих недоброчесних підприємців. На цьому неодноразово наголошували головні державні інспектори Управління Держпраці краю під час проведення інформаційного етапу масштабної всеукраїнської акції з подолання незадекларованої праці, що передував інспекційній роботі.

Власник одного з ужгородських ресторанів, де днями проходило інспекційне відвідування, теж не надто переймається долею своїх працівників. Інакше, як пояснити той факт, що підприємець допустив до роботи п’ять осіб без оформлення з ними трудових відносин. Двоє виконували трудові функції барменів, троє працювали на кухні. До того ж, одній з кухонних працівниць на момент проведення інспекції ще й не виповнилося вісімнадцять.

Фахівці Управління Держпраці Закарпаття ретельно задокументували цей факт, власнику наданий припис на усунення виявленого порушення. Якщо у вказані представниками контролюючого органу терміни роботодавець не виконає умови припису, йому доведеться сплатити чималий штраф – 60000 тис. грн. за кожного неоформленого працівника, а у разі повторно вчинення порушення протягом 2 років – 180000 тис. грн. за кожного такого працівника.