Новини

Стажер чи неоформлений працівник? Під час інспекційних відвідувань в області зафіксували факти використання незадекларованої праці

На Закарпатті стартував другий, інспекційний, етап масштабної всеукраїнської акції з подолання незадекларованої праці. Під час першого, який носив виключно інформаційний характер, фахівці Управління Держпраці краю роз’яснювали працівникам їх трудові права, надавали консультації, а роботодавцям нагадували про вимоги чинного законодавства. Тепер у ході інспекційної кампанії до суб’єктів господарювання з найвищим ризиком використання незадекларованої праці, які не дослухалися до рекомендацій та порад головних державних інспекторів праці, вживатимуть заходів відповідного реагування.

Результати перших перевірок, що проходили в Ужгороді та Ужгородському районі, виявили: окремі роботодавці таки не взяли до уваги зауваження посадовців Управління Держпраці і допустили до виконання робіт осіб без офіційного оформлення з ними трудових відносин.

Так, в одному з АВС обласного центру, де здійснюється роздрібна торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, під час інспекційного відвідування був зафіксований факт використання незадекларованої праці. Зокрема, молода продавчиня реалізовувала товар, без жодних оформлених для цього документів. Зі слів працівниці, власник крамнички прийняв її на умовах стажування.

Подібні пояснення почули головні державні інспектори і в Перечині. У рамках інспектування тамтешнього пункту технічного огляду (шиномонтажної майстерні) виявилося, що один з працівників виконував трудові функції без укладених у встановленому порядку трудових відносин.

Нібито проходила стажування і перукарка однієї з ужгородських студій краси. Жінка повідомила, що трудовий  або цивільно-правовий договір з нею не укладався. Це підтвердила пізніше сама власниця салону, зауваживши, мовляв: взяла нову працівницю і з метою перевірки її професійних вмінь та ще стажується.

Нерідко під час перевірок роботодавці, аби уникнути відповідальності за допуск до роботи неоформлених працівників, називають їх стажерами. Однак Кодекс законів про працю України не передбачає укладення між суб’єктом господарювання та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

Згідно з ч. 4 ст. 24 Кодексу законів про працю України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тож в усіх випадкам на підприємців чекає відповідальність за порушення вимог трудового законодавства.

 

Нагадаємо, що за допуск до роботи осіб без оформлення трудового договору передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 8500 до 17000 тис. грн. та фінансова відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 60000 тис. грн. за кожного неоформленого працівника, а у разі повторно вчинення порушення протягом 2 років – 180000 тис. грн. за кожного такого працівника.