Новини

Про заборгованість із заробітної плати, роботу з подолання незадекларованої праці та початок спільної масштабної акції задля підвищення її ефективності

Ці та інші питання нині розглядались на селекторній нараді, що проходила у  Закарпатській ОДА за участі членів обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, голів райдержадмінстрацій та міськвиконкомів. Захід проходив  у режимі відеоконференції.

Іван Завидняк, заступник директора департаменту економічного та регіонального розвитку, торгівлі, залучення інвестицій, забезпечення виконання державних програм та контролю за їх виконанням Закарпатської облдержадміністрації, доповів про ситуацію щодо виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій області.

У межах онлайн-засідання також обговорили стан погашення заборгованості до Пенсійного фонду України, здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення

Так, загальна ситуація, що склалася із виплатою заборгованості із заробітної плати станом на сьогодні в Закарпатській області, становила 11 758, 6 тис. грн, що порівняно з попереднім місяцем більше на 1942, 9 тис. грн.

Управління Держпраці краю на нараді представляв заступник начальника відділу  з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Віктор Штерн. Він, зокрема, розповів, що питання порушення вимог трудового законодавства в частині неофіційного працевлаштування досліджується в рамках проведення інспекційної роботи. Водночас в області регулярно проводяться інформаційно-роз’яснювальні кампанії на підприємствах з високим ризиком використання незадекларованої праці. Такі профілактичні заходи вже проведенні з працівниками сфери торгівлі та надання послуг, будівельниками, аграрниками. Останнім часом увага фахівців Управління Держпраці звернута на так званий неформальний сектор економіки краю. Віктор Штерн також повідомив, що з 1 липня Держпраці у взаємодії з ДПС розпочне кампанію з інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників. На сьогодні узгоджено механізм роботи щодо реалізації спільних заходів, спрямованих на стимулювання роботодавців та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин. Своєю чергою Управління Держпраці Закарпаття і Державна податкова служба також мають у цьому напрямі деякі напрацювання.

Віктор Штерн також запропонував керівникам громад,  які мають бути зацікавлені в легалізації праці, що сприятиме збільшенню податкових надходжень до скарбниці громад, звертатись до Управління з інформацією про наявні факти використання праці неоформлених працівників на їх території. Така інформація може слугувати законною підставою для проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання, які використовують незадекларовану працю.