Новини

Реальні історії: Як на Закарпатті фахівці Управління Держпраці допомогли підприємцю таки прийняти на роботу «стажерів»

На Закарпаття, особливо по селах,  з роботою нині доволі сутужно. Тож, коли в одному з населених пунктів неподалік Ужгорода запрацювало агропідприємство з вирощування птиці, місцеві жителі неабияк зраділи. Адже в багатьох з’явилась надія на можливе працевлаштування поблизу дому – не потрібно було б щодня далеко добиратися чи шукати кращої долі за кордоном.

Однак власник птахогосподарства, підприємець з Львівщини, як виявилося, не особливо поспішав офіційно приймати людей на роботу. Спершу пропонував «пройти стажування». Необізнані в тонкощах трудового законодавства сельчани, звісно, погоджувалися. Якийсь час безоплатно на умовах «стажування»  або за зарплату  «в конверті»  виконували певні обов’язки. Щоправда, стати офіційним працівником щастило одиницям. Про це фахівцям Управління Держпраці усно повідомили працівники, яким відмовили пізніше в працевлаштуванні і хто не змирився з таким станом справ.

Головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області Маріанна Гукс та Артур Сумара із залученням журналістів одного з регіональних телеканалів відвідали вказане підприємство, де провели консультативно-роз’яснювальну роботу. У ході спілкування двоє з працівників на камеру зізналися, мовляв ще «стажуються».

З цього приводу фахівці Управління зауважили, що проходити стажування можуть лише студенти та особи, які мають статус безробітних. При цьому безоплатне стажування взагалі не передбачено законом і повинне проходити на умовах, визначених укладеним між підприємством і навчальним закладом або Центром зайнятості договором про стажування. 

Після виходу в ефір сюжету про візит держінспекторів власник підприємства відразу уклав зі своїми «стажерами» трудові договори та повідомив про це інспекторів.  До речі, за результатами проведених фахівцями Управління Держпраці інформаційно-роз’яснювальних заходів роботодавці Закарпаття оформили трудові відносини з  895 краянами.