Новини

Про офіційну працю як спосіб досягнення сталого економічного розвитку йшлося в Ужгороді на XI науково-практичній конференції

Сьогодні у великій залі засідань  Ужгородської міської ради  проходила XI науково-практична конференція на тему: «Слов’янський світ: минуле і сучасність. Місцеве самоврядування в контексті сталого розвитку», присвячена Дню слов’янської культури і писемності. Оргкомітет очолила кандидат історичних наук, ректор ВНЗ «Східно-європейський слов’янський університет» Людмила Несух.

У роботі конференції в числі інших взяв участь перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик. У своїй доповіді про правове врегулювання запобігання надмірному тиску на суб’єкти господарювання в умовах децентралізації влади посадовець наголосив, що по-справжньому сталий економічний розвиток в регіоні можна забезпечити лише завдяки належному фінансуванню, одне з резервних джерел якого – сплачені обов’язкові платежі, зокрема податок на доходи фізичних осіб внаслідок офіційного працевлаштування громадян та єдиний податок для суб’єктів господарювання, зареєстрованих як фізичні особи-підприємці.

Окремо Василь Грицик розповів про виконану роботу в напрямі запобігання використанню незадекларованої праці в області. А це понад 1000 проведених інформаційно-роз’яснювальних заходів, за підсумками яких з близько 800 краянами роботодавці оформили трудові відносини. На разі в Управлінні триває робота з напрацювання плану інформаційно-роз’яснювальних заходів у неформальному секторі економіки.

Водночас посадовець повідомив  про останні законодавчі зміни, насамперед про право, що отримали виконавчі органи сільських, селищних, міських рад на звернення до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, чи його територіального органу про порушення суб’єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення. Саме ці зміни, за словами першого заступника начальника Управління Держпраці, стали предметом обговорення під час нарад, котрі протягом місяця проводились практично у всіх районах за участі інспекторського складу відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці та представників органів місцевого самоврядування краю. До речі, керівники багатьох об’єднаних територіальних громад долучилися до роботи конференції в онлайн-режимі.