Новини

Результати роботи в напрямі подолання тіньової праці обговорювали на засіданні постійно діючої робочої групи

В Управлінні Держпраці у Закарпатській області відбулося чергове засідання постійно діючої робочої  групи з питань запобігання використанню незадекларованої праці в регіоні.

На засіданні головуючий, начальник Управління Держпраці краю Богдан Дорош, охарактеризував основні тенденції, які намітилися щодо застосування незадекларованої праці у конкретних сферах господарської діяльності Закарпаття. Він також розповів про інформаційно-роз’яснювальні заходи, які щомісяця проводять держінспектори у суб’єктів господарювання різних галузей економіки. Зокрема, такими заходами, за його словами, були охоплені сфера оптової і роздрібної торгівлі, тимчасового проживання, транспорт, будівництво. На сьогодні інформаційна кампанія триває  на підприємствах сільського господарства.

Своєю чергою перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик повідомив, що за результатами проведення в області інформаційних кампаній, роботодавці, яких відвідали державні інспектори праці, оформили трудові договори з 789 найманими працівниками. Також упродовж січня-травня  2021 року були проведені 86 інспекційних   відвідувань, у межах яких досліджувалося питання оформлення трудових договорів згідно із законодавчими вимогами. Порушення порядку оформлення трудових відносин виявлено у 49 роботодавців, котрі використовували працю 28 робітників без повідомлення органів ДФС, ще 273 особи працювали без укладення трудового  договору.

Також у своїй доповіді Василь Грицик наголосив, що в рамках Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці в області на 2021 рік та на виконання доручення Держпраці триває робота з формування пропозицій до Плану інформаційної кампанії щодо незадекларованої праці у неформальному секторі економіки Закарпатської області, тобто у сфері, де виробничі одиниці здійснюють виробництво товарів або надають послуги з метою отримання доходів без реєстрації юридичної особи чи фізичної особи-підприємця. До нього входять і так званий «зелений туризм», де кожна друга садиба облаштована під міні-готель, і тепличні господарства, і популярне на Хустщині лозоплетіння. 

Під час сьогоднішнього зібрання члени робочої групи поділилися власними напрацюваннями щодо розробки та втілення заходів з подолання тіньової зайнятості.