Новини

На селекторній нараді та засіданні обласної робочої групи детально розглянули стан заборгованості з виплати зарплати та ситуацію щодо легалізації праці

Сьогодні у Закарпатській ОДА відбулася селекторна нарада з питань  погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших  соціальних виплат та податкового боргу і засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм  законодавства в частині мінімальної заробітної плати. Заходи проходили під керівництвом заступника голови Закарпатської ОДА Іштвана Петрушки. В їх роботі взяв участь перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик.

Присутні проаналізували ситуацію із виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій області, розглянули стан справ з погашення заборгованості до Пенсійного фонду України, а також заслухали інформації голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів з цих питань.

Як доповів директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Андрій Давидов, станом на 26 квітня 2021 року заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах та організаціях області становила 10292,0 тис. гривень. На жаль,  цей показник,  порівнюючи з  попереднім місяцем, зріс на 154,2 тис. грн. або 1,5 відсотків.

У той же час повністю вдалося погасити заборгованість на економічно активних підприємствах в адміністративно-територіальних одиницях області:  м. Хуст, м. Чоп, Рахівському та Хустському районах.

Під час засідання робочої групи  з питань легалізації виплати заробітної плати перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик доповів про результати виконаної роботи щодо здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

За його словами, з метою запровадження сталої і спільної діяльності державних органів щодо зниження рівня незадекларованої праці, у тому числі у неформальному секторі економіки, та на виконання окремого доручення т.в.о. Голови Держпраці, в області при Управлінні Держпраці створена постійно діюча робоча група. До її складу увійшли представники головного управління ДПС, Головного управління ПФУ, Головного управління Нацполіції, Закарпатського обласного центру зайнятості, облорганізації профспілок, Організації роботодавців «Обласна федерація роботодавців Закарпаття», Головного Управління Держпродспоживслужби,  Західного міжрегіонального управління Укртрансбезпеки.

Також на 2021 рік був розроблений і на сьогодні вже реалізовується план інформаційних та інспекційних заходів з питань запобігання використанню незадекларованої праці, до якого включені найбільш ризикові сфери господарської діяльності, де існує вірогідність використання найманої праці без оформлення  трудових відносин.

Як повідомив Василь Грицик, упродовж січня – квітня 2021 року інспектори праці провели 849 інформаційно-роз’яснювальних заходів із роботодавцями та їх найманими працівниками, у ході яких учасникам роздали відповідні буклети із роз’ясненнями переваг легального працевлаштування та нагадуванням про відповідальність за порушення законодавства про працю в цій частині.

Водночас питання оформлення трудових договорів, відповідно до законодавчих вимог, досліджувалося у межах проведених інспекційних відвідувань (за вказаний період їх було 69). За результатами цих відвідувань виявлено, що 8 робітників працювали без повідомлення органів ДФС, ще 229 – без укладення трудового  договору. Загалом аналіз здійсненої роботи засвідчив, що роботодавці, у яких державні інспектори праці провели роз'яснювальну та інспекційну кампанію, оформили трудові договори з 563 найманими працівниками.