Новини

Легалізація робочих місць та вимоги до оформлення трудових відносин

Вебінар на таку тему проходив днями в Ужгородському міському центрі зайнятості для роботодавців обласного центру Закарпаття. У заході взяв участь головний державний інспектор Управління  Держпраці у Закарпатській області  Зорян Берник.

Посадовець розповів присутнім про негативні наслідки отримання заробітної плати «у конверті». За його словами, неоформлені трудові відносини позбавляють працівника права на передбачені законодавством соціальні гарантії, зокрема дотримання встановленої норми тривалості робочого часу, основну та додаткову відпустки, а в разі нещасного випадку  – права на виплату допомоги у зв’язку із втратою працездатності чи у випадку втрати роботи – допомоги з безробіття, зрештою, одержання гідної пенсії.

Назвав головний державний інспектор і ризики, які таїть незадекларована праця для роботодавця. Останній не може вимагати від неоформленого працівника виконання роботи належним чином, підпорядкування його внутрішньому трудовому розпорядку, покласти на нього повну або часткову матеріальну відповідальність.

На завершення свого виступу посадовець наголосив: лише додержання роботодавцем трудового законодавства та законодавства про зайнятість дасть змогу уникнути непорозумінь із найманими працівниками і контролюючими органами.

У ході вебінару розглядались також питання укомплектування робочих місць кваліфікованим персоналом, в тому числі для осіб з інвалідністю, впровадження концепції Інституту «Консультант роботодавця», презентація центрів профтехосвіти служби зайнятості».

Підсумовуючи сказане, учасники зібрання зійшлися на думці, що легалізація робочих місць – це спільний  внесок у стабільне майбутнє, як з боку держави, так і бізнесу громадяни, обов’язкова умова добробуту та підвищення рівня життя всієї країни та кожного українця.