Новини

На Закарпатті підбили підсумки інформаційної кампанії, що проходила у закладах тимчасового розміщення

На виконання окремого доручення т.в.о Голови Держпраці України наприкінці січня в Управлінні Держпраці у Закарпатській області відбулося засідання постійно діючої робочої групи і  був розроблений проєкт плану заходів щодо зниження рівня незадекларованої зайнятості в регіоні.

Як додаток до нього був створений План інформаційних та інспекційних заходів з питань запобігання використанню незадекларованої праці у 2021 році. У межах його виконання фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці краю, починаючи з 15 лютого, провели інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед працівників та роботодавців Закарпаття у закладах  тимчасового проживання.

На сьогодні в області, за даними Пенсійного фонду, функціонує 219 таких  суб’єктів господарювання, де задекларована наймана праця. Як повідомив перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик,  профілактичними заходами були охоплені понад 120 таких закладів. Наразі триває робота з узагальнення підсумків цієї інформаційної кампанії та  визначаються найбільш ризиковані в плані використання незадекларованої праці суб’єкти господарювання з метою проведення там інспекційних відвідувань.

Водночас  з 1 березня в області стартувала аналогічна інформаційна кампанія у закладах оптової і роздрібної торгівлі. На Закарпатті таких нараховується понад 5 тисяч.

За словами Василя Грицика, у ході інформаційної кампанії фахівці Управління Держпраці традиційно лише надають консультації та роз’яснення щодо застосування вимог чинного законодавства про працю, звертаючи особливу увагу на питання оформлення трудових відносин з найманими працівниками. А ось наступний етап – інспекційні відвідування, вже передбачає застосовування заходів впливу до порушників трудового законодавства, які не зробили висновків під час інформаційно-роз’яснювальної роботи.