Новини

Фахівцям Управління Держпраці прочитали лекцію про виховання доброчесності та зниження ризиків корупції

Головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці у Закарпатській області Юрій Пеца провів з колективом Управління лекцію на тему: «Виховання доброчесності та зниження ризиків корупції». Захід проходив у режимі відеоконференції. У ньому також  взяли участь очільник Богдан Дорош, його перший заступник Василь Грицик, заступник Володимир Горєв та керівники усіх структурних підрозділів, а також головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Державної служби з питань праці Олександр Гарбар.

Для початку Юрій Пеца ознайомив присутніх з історією появи такого суспільного явища, як корупція; назвав його основні види та шляхи корупційного збагачення;  окреслив небезпеку корупційних проявів тощо.

У ході  зібрання учасники обговорили низку актуальних і нових на сьогодні тем. Зокрема, йшлося про доброчесність та прозорість як інструменти, що можуть допомогти знизити рівень корупції і корупційних ризиків.

За словами спікера заходу, держслужбовці зараховують чесність або доброчесність до п’ятірки ключових цінностей, дотримання яких є вкрай важливим на державній службі. Про це свідчить щорічне дослідження Національного агентства України з питань державної служби (НАДС), яке було розроблене за участі Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Керуючись результатами цього дослідження, НАЗК планує розробити кваліфікаційну вимогу «доброчесність», яка буде інтегрована у конкурсні відбори для посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків. Також будуть визначені критерії та завдання, що дозволять оцінювати відповідність кандидатів вказані кваліфікаційній вимозі.

Прослухавши лекцію, фахівці Управління Дернжпраці мали змогу таким чином поглибити знання основних положень антикорупційного законодавства та ознайомитися з міжнародним досвідом у сфері протидії корупції, отримати методичні рекомендації з організації роботи із запобігання корупції та виявлення її проявів.