Новини

Питання пришвидшення процесу розслідування випадків гострого профзахворювання медиків розглянули на нараді в Управлінні Держпраці

В  Управлінні Держпраці у Закарпатській області під головуванням очільника Богдана Дороша відбулася робоча координаційна нарада з питань розслідування випадків гострих професійних захворювань медичних працівників на COVID-19, в якій взяли участь заступник начальника Управління Валентин Горєв, фахівці відділу з питань гігієни праці та експертизи умов праці Лілія Січка, Світлана Кавранська та Наталія Кузнєва,  а також керівник Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Закарпатській області Ігор Сегляник, його заступник Юрій Неймет і головний страховий експерт Іван Чечерський та начальник відділу Любов Патлякевич.

Основне питання, яке розглянули учасники зібрання, - своєчасне й об’єктивне проведення розслідувань випадків гострих професійних захворювань медичних працівників накоронавірусну інфекцію. Відповідно до Порядку проведення розслідувань та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженому відповідною Постановою Кабміну, №337 від 17.04.19 року, «Контроль за своєчасністю та об’єктивністю проведення розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь), аварій, підготовкою матеріалів розслідування, веденням їх обліку, вжиттям заходів для усунення причин їх настання здійснюють Держпраці та робочі органи Фонду відповідно до компетенції». 

Як наголосив під час наради Богдан Дорош, зараз в області назріла критична ситуація щодо завершення вказаних розслідувань. Так, на сьогодні  в Управління Держпраці надійшли 1842 повідомлення про захворювання медпрацівників на ковід під час виконання їхніх професійних обов’язків і лише 189 з них доведені до логічного завершення. Причини такого стану справ вже неодноразово озвучувалися. Серед головних чинників, котрі гальмують процес, - відсутність висновку профпатолога та матеріалів епідрозстеження.

За словами Богдана Дороша, це питання регулярно розглядається під час щотижневих нарад голови Закарпатської ОДА, фахівці Управління Держпраці неодноразово зверталися з ним у Департамент охорони здоров’я краю. Але, на жаль, вирішити ситуацію ніяк не вдається.

Тож у ході наради присутні намагалися скоординувати свої дії,  знайти дієві способи пришвидшення  процесу розслідування, а також прийняли рішення про вживання усіх можливих заходів, в тому числі й звернення до Департаменту охорони здоров’я,  задля сприянню оперативному завершенню розслідувань.