Новини

На вебінарі із суб’єктами господарювання будівельної галузі Закарпаття обговорювали шляхи мінімізації виробничого травматизму

Фахівці відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Закарпатській області провели з представниками підприємств будівельної галузі краю вебінар на тему: «Профілактика виробничого травматизму у будівельній галузі за результатами розслідування нещасних випадків», 

Відкриваючи захід, спікер – начальник відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Віталій Ляхович  вказав на основні завдання, які ставили собі за мету розв’язати організатори цього вебінару. Серед них, зокрема, проаналізувати ситуацію, пов’язану з виробничим травматизмом на будівельних об’єктах, розглянути типові причини виникнення нещасних випадків,  визначити шляхи запобігання виникненню аварій під час виконання робіт підвищеної небезпеки, усунути таке явище у практиці будівельних фірм, як «прихований травматизм» тощо. Як повідомив Віталій Ляхович, на будівельних майданчиках краю з 2018 по 2020 рік сталися   три нещасні випадки, в яких постраждали 6 осіб, двоє з них померли.

Своєю чергою начальник Управління Держпраці області Богдан Дорош звернув увагу учасників заходу на передбачені чинним законодавством вимоги щодо безпечного облаштування і утримання будівельних майданчиків, виробничих дільниць та робочих місць, використання засобів колективного захисту та забезпечення охорони праці під час організації та виконання робіт на висоті.

А головні державні інспектори відділу Ігор Кос, Михайло Повх та Юрій Попович навели приклади характерних порушеннях нормативно-правових актів з охорони праці, виявлених у ході перевірок з питань охорони праці.

На завершення вебінару посадовці Управління Держпраці надали будівельникам низку рекомендацій щодо підвищення рівня безпечної організації праці. Водночас окремі  представники будівельних підприємств розповіли про налагоджену профілактичну роботу з ОП та поділились практичним досвідом вирішення актуальних проблем у цьому напрямі.