Новини

Основна причина виникнення нещасного випадку з працівником лісгоспу – неякісний інструктаж з ОП та недосконала інструкція

Наприкінці жовтня цього року в ДП «Довжанське ЛГ» проводились підготовчі роботи для розробки лісосіки. У зв’язку з виробничою необхідністю в розпорядження лісництва, на території якого були заплановані ці роботи,  виділили екскаватор марки «Кобелко».

Екскаваторщик П., 51-річний житель одного із сіл Перечинського району, протягом двох днів, відповідно до технологічної карти, здійснював будівництво трелювального волока по зрубаній і очищеній ділянці.  За його словами та показаннями свідків, все відбувалося, як зазвичай. Але наприкінці другого робочого дня стріла екскаватора при її складанні випадково зачепила сироростуче дерево, внаслідок чого відкололася гілка завдовжки близько трьох з половиною метрів, яка пробила оглядове скло і травмувала ногу кскаваторщика. Потерпілому надали першу медичну допомогу і викликали на місце події «швидку».

Далі у важкому стані чоловіка госпіталізували в травматологічне відділення Іршавської районної лікарні, де йому встановили діагноз: «численні розчавлені рани верхньої, середньої та нижньої третини гомілки з пошкодженням судинно-нервового пучка; відкритий багатоуламковий перелом кісток правої гомілки зі зміщенням; травматичний та гіповолемічний шок».

Для спеціального розслідування цього нещасного випадку з тяжким наслідком в Управлінні Держпраці у Закарпатській області була створена комісія, котру очолив начальник відділу нагляду в АПК, СКС, на транспорті і зв’язку Володимир Вербовський. Комісія визнала цей випадок пов’язаним з виробництвом.

Як з’ясувалось, раніше аналогічних ситуацій у практиці ДП «Довжанське ЛГ» зафіксовано не було. Однак керівництво та відповідальні особи не подбали про дотримання низки вимог правил з охорони праці. Так, основною причиною, з якої сталося травмування працівника на виробництві, визнано: недосконалість інструкцій з ОП, в якій не вказано про прийоми та методи безпечного виконання робіт, правила використання технологічного обладнання, пристроїв та інструментів, а також застереження про можливі небезпечні, неправильні методи та прийоми праці, котрі заборонено застосовувати під час виконання робіт з прокладання трелювального волоку  екскаватором у лісі.  Водночас інструктаж з охорони праці проводився неякісно, а директор підприємства не подбав про належний контроль за додержання працівниками вимог технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, використання засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці.

За результатами розслідування були розроблені заходи щодо запобігання виникненню подібним нещасним випадкам.