Новини

Медичним закладам Закарпаття нагадали правила безпечної експлуатації кисневих балонів та трубопроводів з киснем

На виконання окремого доручення Держпраці головні державні інспектори відділу нагляду в АПК, СКС на транспорті і зв'язку та відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об'єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Закарпатській області провели низку превентивних заходів щодо безпечної експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем у закладах тимчасового розміщення пацієнтів у мобільних госпіталях і в закладах охорони здоров’я.

 

У межах інформаційно-роз’яснювальної кампанії фахівці Управління Держпраці вже відвідали 12 медичних закладів. Під час зустрічей з відповідальними посадовими особами наголошували на основних вимогах безпечної експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем.

Зокрема, звертали увагу на  заборону використовувати кисневі балони не за призначенням або під інші гази. Вказували на неприпустимість направляти для наповнення киснем балони, укомплектовані вентилями, не дозволеними до застосування; отримувати і наповнювати балони без спеціального блакитного забарвлення і спеціального напису. Також не можна експлуатувати трубопроводи кисню без блакитного забарвлення по всій його довжині; визначати місця витоків за допомогою вогню або тліючих предметів; наповнювати киснем балони із залишковим тиском нижче 0,05 МПа (0,5 кг/см2); проводити будь-які роботи у приміщенні з підвищеним у повітрі складової частки кисню більше 23%.

Окремо під зустрічей йшлося й про використовування одягу під час роботи біля кисневих балонів, заборону  палити та використовувати відкритий вогонь у приміщеннях, де зберігаються кисневі балони. Застерегли головні держінспектори відповідальних осіб в медзакладах і  від  здійснення самостійно ремонту балонів та вентилів на балонах; перефарбовування балонів чи  змінювання написів тощо.

Принагідно представники Управління Держпраці вказали на недоліки, зафіксовані у ході проведення цих заходів, при зберіганні та використанні кисневих балонів і трубопроводів з киснем. Серед найпоширеніших, як повідомив начальник відділу нагляду в АПК, СКС на транспорті і зв'язку Володимир Вербовський, були: відсутність на кисневих балонах так званих  «башмаків» та напису «кисень»; не на всіх вказана дата про проходження технічного огляду балонів. Також у деяких закладах експлуатація трубопроводів з киснем здійснюється без характерного блакитного забарвлення труб, а порожні балони зберігаються не у спеціальних приміщеннях чи разом із наповненими киснем балонами.

Керівникам медзакладів для практичного застосування були надані друковані матеріали з відповідними методичними рекомендаціями щодо безпечної експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем.