Новини

Про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на Закарпатті та про ситуацію щодо легалізації найманої праці

У залі Закарпатської облдержадміністрації сьогодні відбулися дві селекторні наради – щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу і з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. У них взяв участь перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик. Заходи проходили в режимі відеоконференцій.

У ході першої наради присутні ознайомилися зі станом погашення виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій краю. З цього питання виступив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Андрій Давидов, а про ситуацію щодо погашення заборгованості до Пенсійного фонду України доповіла перший заступник начальника ГУ ПФУ в Закарпатській області Наталія Кіш.

Розповідаючи про виконану роботу щодо здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю і зайнятість населення, перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик звернув увагу представників Мукачівщини на наявну заборгованість із заробітної плати працівникам санаторію «Карпати». За його словами, в Управління неодноразово надходили анонімні звернення, на які не було змоги реагувати шляхом проведення відповідних заходів контролю. Тож посадовець Управління Держпраці поцікавився у представників органів влади Мукачівського району, чи вони володіють ситуацією з цього приводу. Як з’ясувалося, найближчим часом на території санаторію планується проведення виїзного засідання. Зі свого боку, запевнив Василь Грицик, головні держінспектори також не залишать цей факт поза увагою. 

Виступаючи перед учасниками наступної наради, перший заступник начальника Управління Держпраці повідомив, що упродовж січня-жовтня 2020 року в області було проведено понад 220 інспекційних відвідувань, під час яких досліджувалося питання легального працевлаштування та виплати офіційної заробітної плати. Водночас за вказаний період з роботодавцями та їхніми найманими робітниками проводились інформаційно-роз’яснювальні заходи (близько 7500), у ході яких головні державні інспектори інформували краян про деякі актуальні питання, що стосувалися законодавства про працю. Також роздали друковані пам’ятки, де містилися витяги з чинних нормативних документів, названі переваги легального та недоліки неофіційного працевлаштування. До речі, з 28 жовтня в області стартувала всеукраїнська інформаційна кампанія з детінізації зайнятості у сфері транспорту  та кур’єрської діяльності.

Підсумовуючи сказане, Василь Грицик наголосив, що  інформаційно-роз’яснювальна робота вже дала позитивні результати. Зокрема, аналіз проробленої роботи засвідчив, що за вказаний період роботодавці краю оформили трудові договори з 8330 найманими працівниками.