Новини

Власника пилорами з Іршавщини оштрафували на 80 тисяч гривень

В Управлінні Держпраці у Закарпатській області відбувся розгляд справи за фактом вчинення перешкоди при проведенні перевірки пилорами, який мав місце в одному із сіл Іршавського району на початку вересня цього року. Незважаючи на численні повідомлення, надіслані поштовим і телефонним зв’язком, ані власник підприємства, ані його адвокат на розгляд справи не з’явилися і жодних клопотань про перенесення розгляду цієї справи до Управління не надіслали.

Описана ситуація фактично стала логічним продовженням випадку, зафіксованого головними державними інспекторами під час проведення інспекційного відвідування. Про нього ми вже повідомляли раніше. Нагадаємо, на початку вересня цього року інспекторська група Управління Держпраці у Закарпатській області з метою здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин проводила інспекційне відвідування на одній з пилорам Іршавщини. Власник підприємства спершу доволі спокійно відреагував на візит представників контролюючого органу, а далі несподівано почав поводитися агресивно. Вирвав з рук головного держінспектора мобільний телефон, на який фіксувався процес проведення контрольного заходу, потім стер з нього відеозапис. Довелося навіть на місце події викликати представників нацполіції.

Оскільки на розгляді справи за цим фактом не були присутні ні власник, ні його представник, то на підставі акта про неможливість проведення інспекційного відвідування в Управлінні Держпраці винесено постанову про накладення штрафу. Відповідно до абзацу 8 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні при проведенні перевірки з питань виявлення неоформлених працівників, передбачена відповідальність фізичних осіб, які використовують найману працю, у вигляді штрафу в шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Тобто власнику пилорами доведеться сплатити 80 тисяч гривень.